Munkaerő közvetítés

Mit takar a munkaerő közvetítés?

A munkaerő közvetítés egy szolgáltatás. Nagyon sokan összekeverik a munkaerő kölcsönzés fogalmával, pedig a kettő nem ugyanaz. Sőt!
Tisztázzuk először a különbségeket! A munkaerő közvetítés során a közvetítő cég végzi a kívánt munkaerő toborzását, kiválasztja a megfelelő jelöltet és erről jelentést készít a megbízó felé.
A munkaerő közvetítés egy több szintű szolgáltatás, amelynek az a feladata, hogy a munkát keresőket és a munkaadókat kapcsolatba hozza. Természetesen teszi ezt úgy, hogy a lehetőségek szerint mindkét fél számára előnyösek legyenek a feltételek.
A munkaerő közvetítés, mint szolgáltatás Kormányrendeletben szabályozott tevékenység. Csak az folytathatja ezt a tevékenységet, aki a rendeletben megfogalmazott feltételeknek megfelel.
És akkor az előzőekben leírtakból következően, térjünk át arra a megjegyzésre, hogy a munkaerő közvetítés az nem munkaerő kölcsönzés. De mi a különbség? Mutatjuk.
Ahogyan azt korábban írtuk, a munkaerő közvetítés során a közvetítő cég, mint harmadik fél áll az álláskereső magánszemélyek és az állást kínáló cégek között. Amint a két fél megállapodott, a folyamat lezárul (kivéve, ha a HR tanácsadásunkat igénybe veszik), további szerepe a közvetítőnek nincs. Tehát a munkaerő közvetítés során – és most ismételjünk egy kicsit – a toborzás, kiválasztás zajlik. Vagyis nagyon leegyszerűsítve a szolgáltatás célja egy mindkét fél számára előnyös munkakapcsolat elősegítése.

Hogyan zajlik a munkaerő közvetítés?

Talán a megbízó szempontjából egyik legfontosabb elem, hogy a munkaerő közvetítés képes hatékonyan kiegészíteni a rendszerint kapacitáshiánnyal küzdő HR-részleg munkáját. Miért?

Mert a megbízó csak

 • megadja az igényeit, mi toborozzuk és előszűrjük az érdeklődőket,
 • majd kizárólag csak a potenciális jelölteket közvetítjük, akiknek a megfelelőségére garanciát vállalunk.

Nálunk arra is lehetőség van, hogy igénybe vegyék megbízóink a munkaerő kölcsönzés mellett a HR tanácsadásunkat is. Ezzel lehetőséget biztosítunk a munkaügyi folyamatok optimalizálására. Erről a lehetőségről bővebb információt találnak a HR tanácsadás oldalunkon.

Az alábbiakban pedig pontokba szedjük, hogy szolgáltatásunk milyen lépéseket, folyamatokat foglal magában.

 • a folyamat megbízó igényinek felmérésével kezdődik,
 • ezt követően kialakítjuk a keresési-kiválasztási stratégiát,
 • a stratégiát követően elindítjuk az álláshirdetési kampányt,
 • megkeressük a megfelelő jelölteket, amihez különböző technikákat alkalmazunk,
 • következik az első körben alkalmasnak ítélt jelentkezők előszűrése, illetve az interjúzás,
 • az általunk megfelelőnek tartott jelöltekről részletes riportot készítünk, és a döntési folyamatban is részt veszünk,
 • természetesen a döntésről értesítjük mind a továbbjutott mind kiesett jelentkezőket,
 • segítünk a kiválasztott jelölt belépésében, és nyomon követjük a próbaidejét,
 • végül ha arra a megbízó igényt tart, úgy HR tanácsadást is nyújtunk.

Milyen pozíciókra veszik igénybe a szolgáltatásunkat és miért minket választanak?

Nem igazán lehet kiemelni egy pozíciót sem, hiszen gyakorlatilag minden olyan pozícióra kapunk megbízást, ahol megüresedés van. Legyen az diákmunka, szellemi vagy fizikai munkaerő igény. De megbízóink között van aki a vezetőkiválasztás vagy a külföldi munkaerő közvetítés kapcsán keres bennünket. Tehát képesek vagyunk lefedni a teljes munkaerő piacot pozíciótól, képzettségtől függetlenül.
Köszönhetjük ezt annak, hogy gyorsak és rugalmasak vagyunk. És ahogy említettük korábban, az egyik nagy előnyünk, hogy a szolgáltatásunkat ki tudjuk egészíteni a HR tanácsadással, ami jelentősen meggyorsíthatja a folyamatot.